Tammio Tutuksi

Sivulle on koottu teoksia Tammioon tutustumista varten.

Kaikki sivuston kirjat ovat käytettävissä ja uudelleenjulkaistavissa Creative Commons Attribution No Derivatives Non Commercial (CC BY-ND-NC) lisenssin mukaisesti.

Oppaat on valmistettu Sinua varten siten, että voit laitteillasi internetin välityksellä avata ne missä vain ja milloin vain tutustuaksesi ja perehtyäksesesi Tammioon. Voit silmäillä tai opiskella reitin kotonasi, suunnitetellasi matkaa Tammioon, matkalla Tammioon, veneillessäsi, reittiliikennealuksella tai/ja kiertokävelyllä Tammiossa yksin tai ryhmässä aina saarelaisten yksityisyyttä kunnioittaen. Paluumatkalla kotiin ja kotiin tultuasi voit tallentaa teokset ja jakaa niitä lähiomaisillesi ja tuttavillesi. Tällä tavalla Tammion vaelluksestasi tulee ikimuistoinen. Tervetuloa tutustumaan ja perehtymään Tammioon.

Reittiliikennealuksen aikataulut löytyvät netistä hakusanalla Meriset.fi>reittiliikenne>Katso Tammion aikataulut.

Sarjaan TAMMIO TUTUKSI sisältyy seitsemän kirjaa: Tammio-oppaat 1 ja 2, Tammion museon esineiden värikuvastot 1 ja 2, Tammion museon esinekuvasto, Tammion kukkakujat 2019 ja Tammion vanhan kylän talojen värikuvasto. Ensimmäisenä niistä julkaistaan TAMMIO-OPAS 1.

Napauttamalla teoksen seuraavaa kansikuvaa avautuu tämä kirja luettavaksesi PDF-tiedostona.

TAMMIO-OPAS 1. Tammion kujat ja vanhankylän talot. 2020. 182 s.

Tammio-opas on historiapainoitteinen dokumentti, jonka osassa 1 ohjataan kulkijat kyläkierrokselle kylänrannasta tai vierassatamasta kylän keskustaan kujalinjalle Koukinkuja – Joosenkuja – Hesulinkuja – Tammion museot – Kalastajainpirtti – Niileksenkuja – kylänranta. Tältä peruskierrokselta voi poiketa Koukinkujalta Jyrkäskallion näköalapaikalle, Hesulinkujalta Kallunkujalle ja Niileksenkujalta Tähtisenkujalle. Mikäli kulkija haluaa tutustua ensisijaisesti Tammion museoihin ja Kalastajainpirttiin, tälle alueelle ohjautuu lähtemällä kylänrannasta Niileksenkujalle.

TAMMIO-OPAS 2. Tammion kujat ja vanhankylän talot. 2020. 175 s.

Teoksen osassa 2 opastetaan kulkijaa laajentamaan näkemystään patikoimalla JOOSENKUJAN JA Hesulinkujan risteyksestä Itäpäänkujalle tai kylänrannasta Länspääntielle. Itäpäänkujalta voi poiketa Heinäkallion näköalapaikalle. Jos aikaa ja uteliaisuutta riittää, kulkija voi edetä kylänrannasta viitoitetusti Niileksenkujalle ja sieltä Tanssikallionkujalle ja Tanssikallion ohittaen kivilouhokselle saakka. Osaan 2 sisältyy myös 12-sivuinen lyhennelmä Tammion historiasta ja muutamia vanhoja karttakuvia.

TAMMION MUSEON ESINEIDEN VÄRIKUVASTO 1. 2020. 225 s.

Kuvastossa 1 esitellään Koivuluodosta Tammioon 1979 siirretyn kalamajan museoksi muunnetun rakennuksen esineistö. Teokseen se on kuvattu sellaisena kuvasarjana, jollaisena se katsojalle näyttäytyy hänen astuessaan sisälle eteishuoneeseen ja antaessaan katseena hiljakseen lipua seinältä toiselle, lattian tasolta kohti kurkihirttä ja esineryhmästä ja esineestä toiseen. Museon takkahuone avautuu katsojalle samalla tavalla.

TAMMION MUSEON ESINEIDEN VÄRIKUVASTO 2. 2020. 174 s.

Kuvastossa 2 esitellään 1990 rakennetun museo-kirjasto rakennuksen esineistö. Sitä seuraa Tammion museon esineluettelo ryhmiteltynä aihepiireittäin. Luettelossa mainitaan kuhunkin museon esineeseen merkitty esineen numero, esineen nimi, kappalemäärä ja esineen museolle luovuttaja sekä esineen käyttöseloste. Kuvaston lopussa on esinehakemisto. Hakemiston sivunumerot viittaavat julkaisuun TAMMION MUSEON ESINEKUVASTO ja numerot esineiden numerointiin museossa.

TAMMION MUSEON ESINEKUVASTO. 2012. 197 s.

Esinekuvaston aluksi kerrotaan museon historia. Sitä seuraa esineiden kuvasto käyttöselosteineen. Seuraavaan kuvahakemistoon esineiden pienoiskuvat on ryhmitelty 23 aihekokonaisuuteen. Viimeisille sivuille on sijoitettu hakemistot sivuviitteineen esineiden numerojärjestyksessä ja aakkosjärjestyksessä.

TAMMION KUKKAKUJAT 2019. 188 s.

TAMMION KUKKAKUJAT 2019 on dokumentaarinen kuvateos, jossa esitellään Tammion nykyisen varsinaisen kyläalueen kujasto sellaisena kuin se näyttäytyi 2019 ja on lähes sellaisenaan näyttäytynyt jo sadan vuoden ajan syreenien ja ruusujen kukinnan aikaan. Kyläalueen kujat esitellään siinä järjestyksessä, missä kulkija voi halutessaan edetä ja tutustua Tammion kylän asemakaavaan saadakseen yhdellä kertaa kokonaiskuvan kyläalueen rakenteesta. Tammion kujasto on maa- ja kallioperältään ja kukinnollisilta vierustoiltaan varsinkin alkukesästä näkemisen ja kokemisen arvoinen. Raitit ovat graniitti- tai nurmipohjaisia, vierustat pääosin syreeni- tai ruusupensaiden, paikoin luonnonkukkien vierustamia.

TAMMION VANHAN KYLÄN TALOJEN VÄRIKUVASTO 2017. 187 s.

Tammion vanhan kylän talojen värikuvastoon on talot sijoitettu ikäjärjestykseen vanhimmasta nuorimpaan kuitenkin niin, että kansikuvaksi on asetettu vanhoista taloista nuorin, 1920 valmistunut kylän yhteineen kokoontumis- ja juhlatalo KALASTAJAINPIRTTI ja viimeiseksi 1891 valmistunut KANSAKOULU. Sisällysluettelosta puuttuvat 1848 rakennettu Niilekselä ja 1850 pystytetty Esala, mutta näiden talojen kuvat sijaitsevat kuvastossa aikajärjestyksessä omilla paikoillaan. Sisällysluettelossa 1872 Tanin Topin taloksi mainittu talo on Topin Topin talo, joksi se on kuvastossa kirjattu.