Kirjoja Tammion historiasta

Tälle sivulle on kerätty kirjoja, jotka kertovat Tammion historiasta kokonaisuutena sekä yhteisölle tärkeiden asioiden historiasta erikseen.

Kaikki sivuston kirjat ovat käytettävissä ja uudelleenjulkaistavissa Creative Commons Attribution No Derivatives Non Commercial (CC BY-ND-NC) lisenssin mukaisesti.

TAMMION HISTORIA 1620–1875. 2017. 187 s.

Teoksen perustana ovat kaikki relevantit Kansallisarkistosta ja sen digitaalisesta arkistosta löytyneet alkuperäiset asiakirjat ja lähteet, digitaalinen sanomalehtiarkisto mukaan lukien sekä historialliset teokset. Käsikirjoituksen ovat lukeneet ja tarkistaneet professori Yrjö Kaukiainen ja FT Paula Kouki.

Teos on ainutlaatuinen ja sen valmistaminen on vaatinut poikkeuksellisen uutteraa ja tarkkaa tutkimustyötä.

TAMMION KALASTAJAINPIRTIN HISTORIAA 1919–2019. 2020. 146 s.

Suomen itsenäistyttyä rahtasivat tammiolaiset aluksillaan Somerista suuren sotilassaunaksi pystytetyn rakennuksen saarelleen yhteiseksi kokoontumis- ja juhlapaikaksi. Talolle annettiin nimeksi Kalastajainpirtti. Sen koronan takia peruuntunutta satavuotisjuhlaa varten kirjoitettuun historiaan on sisällytetty autenttisesti pöytäkirjanotteina talo-osuuskunnan kokousten koko pöytäkirja-aineisto sekä esimerkkejä talossa järjestetyistä tapahtumista.

TAMMION NUORISOSEURAN HISTORIA 1900–1920. 2020. 223 s.

Tämän Tammion nuorisoseuran historian lähdeaineistoina ovat seuran alkuperäinen pöytäkirja vuosilta 1900–1920 sekä kansalliskirjaston digitaalisesta sanomalehtiarkistosta poimittu relevantti leikekokoelma. Lähteet kertovat, kuinka merkittävää osaa tammiolaisten vapaa-ajan elämässä seura näytteli.

TAMMION NUORISOSEURAN HISTORIA 1920–1945. 2020. 209 s.

Tammion nuorisoseuran toiminta huipentui sen jälkeen 1920-luvun alkupuolella, kun Kalastajainpirtti oli pystytetty. Tämän Tammion nuorisoseuran historian lähdeaineistona ovat seuran alkuperäinen pöytäkirja vuosilta 1920–1945 sekä kansalliskirjaston digitaalisesta sanomalehtiarkistosta poimittu leikekokoelma. Nuorisoseuran toiminta hiipui 1930-luvulla, jolloin sen synnyttämä kulttuuriperintö siirtyi osaltaan Tammion Merisuojeluskunnan toteutettavaksi.